Fairtrade rozen herkent u aan het Fairtrade label
De minister overhandigt ons het EHPEA Code of Practice Silver/Global Gap certificate

Certificeringen

We nemen onze verantwoordelijkheid in duurzaam en sociaal maatschappelijk ondernemen

Certificeringen

Alle rozen van het merk Rosa Plaza telen we in onze kwekerij AQ Roses te Ethiopië. Ondernemen in een land als Ethiopië brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. We zijn ervan overtuigd dat we goede kwaliteit alleen bereiken door goede arbeidsomstandigheden. Een duurzame en sociaal verantwoorde productie vinden wij heel belangrijk.

Dat we certificaten behalen die dit standpunt erkennen, maakt ons trots. Rosa Plaza | AQ Roses bezit de volgende certificaten:

- Fairtrade
- EHPEA Code of Practice Silver 
- EHPEA Code of Practice Gold
- MPS-SQ
- MPS-A
- MPS-GAP
- Global GAP + GRASP
- Global GAP Chain of Custody

Fairtrade
Het Fairtrade certicaat behaalden we in 2014. Dit betekent dat de kwekerij voldoet aan allerlei criteria op het gebied van milieuvriendelijk productie en goede leef- en arbeidsomstandigheden voor werknemers. De Fairtrade premie ontvangt AQ Roses voor gemeenschapsprojecten op en rond de kwekerij in Ethiopië. Een onafhankelijk commitee bestaande uit medewerkers van AQ Roses zetten deze projecten op. Een mooie kans om de levensomstandigheden van onze medewerkers nog meer te verbeteren.

Aan elke bos zit een labeltje met het Fairtrade keurmerk en ons FLO-ID nr dat onze bloemen traceerbaar maakt. 

Een deel van onze rozen komen in de winkel als Fairtrade. Als zij als Fairtrade in de winkel worden verkocht, dan draagt de consument bij aan de betere levensomstandigheden voor de mensen op onze kwekerij.

EHPEA Code of Practice Silver
AQ Roses heeft in 2015 als eerste rozenkwekerij in Ethiopië het EHPEA Code of Practice Silver certificaat behaald. Wij zijn heel trots op het behalen van dit certificaat. EHPEA Code of Practice Silver is gebenchmarkt met Global GAP, een belangrijk certificaat dat de hoge eisen stelt aan de werkomstandigheden op de kwekerij. Een certificaat dat ook regelmatig door supermarkten vereist wordt van hun producten.

EHPEA Code of Practice Gold
Sinds 2016 is onze kwekerij in Ethiopië ook EHPEA Code of Practice Gold gecertificeerd. Ten opzichte van het Code of Practice Silver niveau onderscheidt het hoogste level zich door een aantal verdergaande activiteiten op het gebied van samenwerking met de lokale gemeenschap en de tuinbouwsector.

MPS-SQ
MPS Socially Qualified laat zien dat we onze rozen onder goede arbeidsomstandigheden telen. MPS-SQ is gebaseerd op de universele rechten van de mens, de gedragscodes (Codes of Conduct) van vertegenwoordigende lokale organisaties en de internationale afspraken van ILO (International Labour Organization).

MPS-A
Het MPS-A certificaat toont prestaties op milieugebied aan. Als MPS-A kweker registreren we vierwekelijks het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en afval. Op basis van het verbruik ontvangen we, als kweker, een kwalificatie. De kwalificatie MPS-A staat voor meest milieubewuste teelt. 

MPS-GAP
Het MPS-GAP certificaat is speciaal voor bedrijven die aan retailers leveren. Voor MPS-GAP zijn eisen geformuleerd voor de productie op het gebied van traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. MPS-GAP is de volgende stap (na MPS-A) op weg naar verduurzaming. 

Global GAP + GRASP
Door het behalen van de EHPEA Code of Practice Silver level hebben wij ook direct het Global GAP certificaat behaald. Daarnaast hebben zijn wij ook gecertificeerd met de GRASP module. Dit staat voor GLOBAL GAP Risk Assessment on Social Practice en is ontwikkeld om de sociale aspecten op de kwekerij te beoordelen.

Global GAP Chain of Custody
Dit keurmerk garandeert dat alle bloemen die wij als Global GAP verkopen ook bij Global GAP kwekers vandaan komen. In onze keten is deze Chain of Custody noodzakelijk omdat ons Nederlandse bedrijf onze in Ethiopië geproduceerde bloemen verhandeld.