Het aanplanten van nieuw gewas
5 keer per dag oogsten we de rozen met uiterste precisie
In de schuur sorteren we de rozen op kwaliteit
's Morgens vroeg vervoeren we de rozen in gekoelde vrachtwagen naar het vliegveld
Verwerking van onze rozen bij Amflora in Nederland

Van kas tot vaas

De reis van onze roos van teelt tot thuis in de vaas

Van kas tot vaas

Voordat onze rozen bij u thuis in de vaas staan, leggen zij een hele reis af. Het begint voor ons met het selecteren van interessante soorten en het aanplanten van een selectie. Voor de groei van 2,5 maand hebben de rozen de juiste temperatuur, lichtinstraling nodig en bescherming tegen ziektes nodig. Vervolgens gaan we oogsten, bossen, sorteren en vervoeren naar Nederland. Dan verwerken en verkopen we de bloemen en komen de rozen via onze klanten uiteindelijk bij u in de vaas.

Deze reis van kas tot vaas lichten we verder toe.

Het selecteren
Elk half jaar selecteren wij bij veredelaars interessante soorten, waarna wij deze in onze kassen uittesten. Na uitvoerige selectie op kleur, knop, vaasleven, ziektegevoeligheid en groei sturen we de bloemen van de geselecteerde soorten op naar Nederland. In samenwerking met een aantal klanten wordt de reactie in de markt op deze rozen gemonitord. Als het totaalplaatje van de roos klopt, van de teelt totdat de bloemen bij de consument in de vaas staan, dan starten we met vermeerderen en aanplanten.

Aanplanten
Na de vermeerdering van de geselecteerde cultivars, planten we deze aan in de volle grond op opgehoogde bedden. De irrigatie van de planten gebeurt met behulp van druppelslangen.

Juiste temperatuur en lichtinstraling
Het klimaat in Ziway is zeer geschikt voor de rozenteelt. De plaats van onze rozenkwekerij heeft goede temperaturen en veel zonneschijn, waardoor geen verwarming of assimilatiebelichting nodig is. Wij bieden het hele jaar een gelijkwaardig product in constante aantallen. Door de zeer hoge lichtinstraling, de drijvende factor achter fotosynthese van planten, telen we rozen met een uitstekende kwaliteit en stralende kleuren.

Vooruitstrevende, milieuvriendelijke gewasbescherming
Het regenseizoen in Ziway is zeer licht waardoor er vrijwel geen problemen met Botrytis voorkomen. Uiteraard beschermen we onze rozen wel tegen ziekten en plagen. We doen dit met behulp van vooruitstrevende, milieuvriendelijke gewasbescherming. Lees meer over onze gewasbescherming.

Oogsten
Ongeveer 2,5 maand na het aanplanten, oogsten onze medewerkers de rozen. De rozen worden 5 keer per dag met uiterste precisie geoogst om een zo uniform mogelijke rijpheid garanderen.

Sorteren en bossen
In de schuur sorteren onze werknemers de rozen op lengte en rijpheid en daarna bossen zij deze. Kromme, beschadigde, door ziekten aangetaste rozen halen zij eruit bij het sorteren. Alleen A1 kwaliteit rozen transporteren we naar Nederland.

Doorrijpen voorkomen
Meteen na het oogsten, sorteren en bossen, zetten we de rozen in water met voorbehandelingmiddel en plaatsen we deze in de koelcel. Op deze manier voorkomen we het doorrijpen van de rozen.

Transport
Na minimaal een dag in de koelcel op het water te hebben gestaan, pakken we de rozen met grote voorzichtigheid in dozen. ’s Morgens vroeg vervoeren we de rozen per gekoelde vrachtwagen naar het vliegveld van Addis Ababa, waar ze op vliegtuigpallets worden geladen voor transport naar Nederland.

Na het inklaren worden deze door een gekoelde vrachtwagen naar onze Nederlandse vestiging Amflora getransporteerd.

Bloemenverwerking
Bij aankomst bij Amflora stapelen we de dozen zo snel mogelijk af en en plaatsen we deze in de koelcel. Vervolgens pakken we de rozen uit en controleren we elke roos op beschadigingen of andere tijdens transport opgelopen kwaliteitsverliezen. Tevens controleren we met behulp van dataloggers, die in Ethiopië in de doos zijn geplaatst, de temperatuur en luchtvochtigheid om kwaliteitsverliezen tijdens transport te kunnen reduceren. Vervolgens worden de bossen ingehoesd en verkoop klaar gemaakt.
Lees meer over ons bloemenverwerkingsbedrijf Amflora op onze site.

Verkoop
De rozen van Rosa Plaza verkopen we via groothandelaren of via de veilingen aan bloemisten, tuincentra en supermarkten in Europa en daarbuiten, zodat ze klaar staan voor de consument. Lees meer over onze verkoop.

Lang genieten van onze rozen in de vaas
Nadat de rozen een reis van het oogsten tot de vaas van gemiddeld een week hebben afgelegd, staan onze kwaliteitsrozen met de juiste verzorging nog zeker 12 tot 14 dagen prachtig in de vaas. Volg de verzorgingstips op onze site staan en geniet lang van onze kwaliteitsrozen.